Cabinet Avocat Dimancea Iulian din Brasov , specializat in executari silite si contestatii la executare, acorda servicii de consultanta juridica,  asistenta  si reprezentare in procedurile de contestare a execuratii silite pentru persoane fizice si juridice din judetul  Brasov si din tara.

Asistam si reprezentam persoane fizice si juridice in fata executorilor judecatoresti ,a Instantelor de judecata si a institutiilor publice .

Experienta profesionala a cabinetului nostru se regaseste in toate demersurile noastre  juridice si reprezinta un reper pentru  clientii care apeleaza la Cabinet  Avocat Dimancea Iulian  din Brasov.

  Cabinetul nostru de avocatura, este specializat in procedura executarii silite si va poate asista si consilia , oferindu-va  solutii legale  pentru situatiile aparute pe parcursul executarii silite , fiind in masura sa conteste executarea silita demarata impotriva dumneavoastra.

Contestaţia la executare reprezintă acel mijloc procedural prin care poti desfiinţa măsurile ilegale de urmărire silită, aceasta inseamnand ca ai posibilitatea sa formulezi contestaţie împotriva executării silite precum şi împotriva oricăror acte de executare, ca  persoana fizica sau juridica interesata sau vatamată prin executarea silita demarata impotriva dumneavoastra.

Citeste mai mult

Contestaţia la executare va avea ca obiect orice neregula procedurala savarsita cu ocazia activitatii de executare silita, respectiv :

 

·    Nerespectarea procedurilor prevazute de lege pentru incunostintarea debitorului despre declansarea urmaririi silite , (instiintare, somatie de plata,etc. )

·    alegerea formei in care se efectueaza executarea silita,

·    prescriptia dreptului material de a cere executarea silita,

·    perimarea executarii silite ,

·    modul in care se face  publicitatea prevăzută de lege pentru realizarea licitatiei ,

·    timpul în care se putea face urmărirea silită,

·    contestiatia la titlu (cand nu se cunoaste intinderea, intelesul sau aplicarea respectivului titlu executoriu),

·    daca executorul judecatoresc  refuza sa duca la indeplinire  actele de executare silita ,

·    daca se contesta modalitatea prin care s-au impartit bunurile comune,

·    solicitarea anularii incheierii prin care s-a investit titlul executoriu cu formula executorie.

    

               Putem formula contestaţie la executarea silita  în termen de 15 zile de la data când :

 

·    s-a luat cunoştinţă de actul de executare pe care-l contestam  sau de la refuzul organului de executare, de a îndeplini un anumit act de executare

·    poprirea a fost infiintata asupra veniturilor periodice, termenul de contestatie,  începe cel mai tarziu la data efectuarii primei retineri din aceste venituri de către tertul poprit, in situatia in care aveti calitatea de debitor

·    s-a primit somaţia sau de la data când a-ti luat la cunoştinţă de primul act de executare.

 

            Neintroducerea contestatiei in termenul mai sus precizat ,nu  impiedica debitorul  sa-si realizeze dreptul pe calea unei cereri separate, în conditiile legislatiei in vigoare.

            Contestaţia la executare privind lamurirea întelesului, a întinderii sau a aplicarii titlului executoriu, se poate face oricand înlauntrul termenului de prescripţie a dreptului de a cere executarea silita.

 

           Dreptul creditorului de a cere executarea silita a creantei cuprinsa titlul executoriu  se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel.

           În cazul titlurilor executorii  emise în materia acţiunilor reale imobiliare, termenul de prescripţie este de 10 ani.

 

            Cum  suspendam efectele executarii silite incepute?

 

            Pana la soluţionarea contestatiei la executare sau a altei cereri privind executarea silita, putem formula în fata instanei de judecata competente, o cerere de suspendare a executarii silite.

           Instanţa de executare poate suspenda executarea silita dacă depunem o cauţiune , in afara de cazul în care legea dispune altfel. Cautiunea este de maxim 10 % din valoarea creantei  de executat si, în cazul contestaţiilor al carui obiect nu este evaluabil în bani, nu va depăşi suma de 1000 lei.

 

            Unde se plateste cautiunea?

 

           Suma datorata cu titlu de cautiune se depune, dupa caz, la Trezorerie sau  CEC-SA , precum si la orice alta institutie bancara pe numele partii, la dispoziţia instantei de executare sau după caz a executorului judecătoresc, potrivit legii.

 

            Ce putem obtine prin contestatia la executare?

 

    Daca se admite contestaţia la executare, instanţa, după caz,  va anula actul de executare contestat sau va putea  dispune indreptarea acestuia, anularea ori incetarea executării insesi, respectiv anularea sau lamurirea titlului executoriu. Va mai putea dispune si efectuarea actului de executare a carui indeplinire a fost refuzata de catre executorul judecatoresc.

 

     În cazul în care se respinge contestatia la executare , debitorul pate fi obligat la cerere la despagubiri pentru pagubele cauzate prin intarzierea executarii.

   

  Durata executarii silite este data de vigilenta  debitorului executat .

Daca executarea silita este demarata in mod ilegal sau abuziv, in functie de cat de repede descopera debitorul ,se poate anula respectiva executare silita , iar in functie de aceste astecte , va dura si se va prelungi si executarea silita.

 Daca debitorul a primit o insiintare de executare silita, trebuie sa faca deja demersuri , intrucat  are un termen de 15 zile sa conteste executarea silita, pentru ca durata ei sa se scurteze.

O executare silita poate sa dureze pana cand :

  • executarea silita se prescrie
  • executarea silita este constatata pe calea contestatiei la executare ca fiind ilegala;
  • se perima
  • se anuleaza  titlul executoriu.

In perioada executarii silite, debitorul este blocat si nu-si poate folosi conturile.

     Pentru demararea procedurilor executarii silite si a formarii dosarului executional, va trebui ca, creditorul sa depuna  la executorul judecatoresc urmatoarele acte:

  • Cererea de executare silita,  in 2 exemplare
  • Titlul executoriu in original sau in copie legalizata
  • Taxa timbru judiciar
  • Imputernicire, mandat sau procura ,dupa caz
  •  Copie de pe cartea de identitate a creditorului persoana fizica,  sau copie a codului unic de inregistrare a creditorului persoana juridica.

    Furnizarea catre executorul judecatoresc a oricaror  date sau informatii cu privire la identificarea debitorului executat silit .

1. TAXA JUDICIARA DE TIMBRU

Nu poate depasi suma de  1000 de lei.

Cum se calculeaza taxa judiciara de tibru ?

   Aceasta se calculeaza la valoarea bunurilor a caror urmarire se contesta sau la valoarea debitului urmarit cand acesta este mai mic decat valoarea bunurilor urmarite.

a) pana la valoarea de 500 lei – 8% dar nu mai putin de 20 de lei;

b) intre 501 lei si 5000 lei – 40 lei + 7% pentru ce depaseste 500 de lei;

c) intre 5001 lei si 25.000 lei – 355 +5% pentru ce depaseste 5000 lei.

2. C/V FOTOCOPIERII DOSARULUI DE EXECUTARE SILITA

Executorul judecatoresc  va comunica aceasta suma la instanta sau debitorului interesat.

3. ONORARIUL AVOCATIAL

Onorariu avocatial se va  stabili in functie de natura si  complexitatea cazului