Cabinet avocat Brasov specializat in contestarea in instanta a proceselor verbale de contraventie, urmand pasii prevazuti de legislatia in vigoare.

Potrivit legii, toate procesele verbale de constatre si sanctionare a contraventiei pot fi contestate in termen de 15 zile de la data comunicarii sau inmanarii acestora.

In trecut, introducerea contestatiei la instant de judecata era scutita de plata taxei judiciare de tombru potrivit OG nr.2/2001. Incepand cu anul 2013, dispozitiile acestei ordonate au fost modificate de OUG nr. 80/2013 care prevede ca plangerea impotriva unui process-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei precum si impotriva hotararii judecatoresti pronuntata de catre instant de fond se achita o taxa de 20 lei.

La plangere se va anexa o copie a procesului –verbal, taxa judiciara de timbru si orice inscrisuri de care contestatorul doreste sa se foloseasca in sustinerea plangerii.

Dupa depunerea contestatiei la instanta competenta , sunt aplicabile dispozitiile codului de procedura civila referitoare la regularizarea cererii, care trebuie sa cuprinda- numele, prenumele si domiciliul partilor, iar pentru persoanele juridice, denumirea si sediul acestora.

De asemenea in contestatie se va mentiona codul numeric personal in cazul persoanelor fizice sau codul de identificare fiscala si numarul de inmatriculare in registrul comertului in cazul persoanelor juridice.

Legea contraventionala este menita sa apere acele  valori sociale ce nu sunt ocrotite de legislatia  penala.  Fapta savarsita cu vinovatie  si sanctionata prin lege, ordonanta, prin hotarare de guvern sau  prin hotarare a consiliului  local, constituie contraventie.

Prin lege, ordonanta sau hotarare de guvern se pot stabili si sanctiona contraventii in toate domeniile de activitate.


Actele normative care stabilesc contraventii cuprind descrierea faptei ce constituie contraventie si sanctiunea aplicabila  pentru fiecare fapta, iar  in cazul  amenzii se va stabili limita minima si limita maxima a acesteia.


Persoanele  juridice raspund contraventional in cazurile si in conditiile prevazute de actele normative prin care se stabilesc si se sanctioneaza contraventii.


Daca contravenientul nu a achitat amenda in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite , organul  constatator va sesiza instanta de judecata in vederea inlocuirii amenzii cu  obligarea contravenientului sa  presteze o activitate in folosul comunitatii.


Daca mai multe contraventii au fost constatate prin acelasi proces-verbal, sanctiunile se vor cumula, neputand  depasi dublul maximului amenzii prevazut pentru contraventia cea mai grava sau, dupa caz, maximul general stabilit prin ordonanta.

Caracterul contraventional al faptei va fi  inlaturat in cazuri de  legitima aparare, stare de necesitate,  constrangere  fizica sau morala, caz fortuit, iresponsabilitate, betie  involuntara completa, erorare de fapt.

 
Minorul sub 14 ani nu raspunde contraventional. Pentru contraventiile savarsite de minorul  care a implinit 14 ani minimul si maximul amenzii  pentru fapta savarsita se reduc la jumatate.

Minorul care nu a implinit 16 ani nu poate fi sanctionat cu prestarea de munca in folosul comunitatii.

Cauzele de inlaturare a  caracterului  contraventional al faptei se pot  constata numai de instanta de judecata.


Aplicarea  sanctiuni  contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei. In cazul contraventiilor continue termenul prevazut la alin. 1) din ordonanta nr.2/2001, curge de la data constatarii faptei.

 

Daca  fapta a fost carcetata  ca infractiune, iar  ulterior organul de urmarire penala a stabilit ca aceasta constituie contraventie,  prescriptia amenzii  nu curge pe toata  in care cauza s-a aflat in fata organelor de cercetare penala sau a instantei de judecata.

Prescriptia opereaza totusi daca sanctiunea nu a fost aplicata in termen de un an de la data savarsirii, respectiv constatarii faptei, daca prin lege nu se dispune altfel.


Executarea  amenzii contraventionale se va  prescrie daca procesul-verbal nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.